Mexico – pyramider og badeferie    –    23/3 - 1/4 - 2009

 

Denne turen var lagt opp som en kombinasjon av å få ppleve noe av Aztekernes og Mayaenes  gamle imperier, og  en avslappende badeferie ved Stillehavet.

NB: Dette er bare en liten del av bildene fra Mexicoturen - hvis du har lyst til å se mange flere bilder fra denne turen, og fra mange andre turer vi har gjort, så kan du, i tillegg til det du finner direkte i menyen til venstre, også gå til det store BILDEGALLERIET vårt.
 

Fakta om Mexico:
Areal                          1.972.545 km²
Befolkningstall         98 millioner
Befolkningstetthet   45 pr. m²
Hovedstad                 Mexico City (23 mill. innbyggere)
Viktigste byer            Mexico City, Guadalajara, Puebla,
                                    Tijuana, Oaxaca og Villahermosa
Befolkningsgrp.        Mestizer, indianere og europeere
Språk                           Spansk
Religion                      90 % romersk-katolsk og 6 % pro-
                                     testanter. Andre religioner i    
                                     mindretall
Styreform                    Forbundsrepublikk betående av
                                     31 delstater samt hovedstaden,
                                     som har delstats status.

Mexico – landet med de sagnomsuste og mystiske restene etter de gamle imperier

skapt av Mayafolket, og senere overtatt av Aztekerne. Pyramider og templer som

daterer seg tilbake til ca. 300 år e.Kr. Og mysteriet, som en enda ikke vet svaret på,

hvorfor mayakulturen plutselig gikk under 600 år senere. Da spanierne erobret landet

var det aztekerne som hadde overtatt restene etter mayaene. Joda– gjennom de mange

kulturminnesmerker og museer her kan de historiehungrige få stillet noe av sin gna-

gende sult. Men Mexico er jo så uendelig mye mer, dette er bare en forsmak på hva landet har å by på. Men selv med en begrenset reisetid rekker en å stikke innom sølvbyen Taxco, som med sine 300 sølvbutikker klamrer seg fast i den bratte fjellsiden. Og  noen avslappende og herlige soldager i det fasjonable turiststedet Acapulco ved Stillehavet er slett ikke vondt for beinfrosne nordboere.
 

Tiotihuacan – oldtidsbyen med en mystisk historie.

Tiotihuacan ligger ca. 50 km utenfor Mexico City, det er ikke fastslått med sikkerhet hvem som grunnla byen, eller hvorfor den plutselig ble forlatt.  Selv om Mexico har vært befolket i mer enn 20 000 år tilhører mayakulturen den "nyere" historie. En mener å kunne tidfeste de første innbyggere i Tiotihuacan  til ca. år 200 f.Kr. Byen består av tallrike pyramider og byggverk på begge sider av "hovedgaten" – en 2 km. lang allé som bærer navnet "De dødes Allé".  På toppen av de mange pyramider, som en ser hele eller rester av,  stod det templer, disse ble revet da aztekerne overtok.  "Månens Pyramide", den ene av de to største byggverkene, ligger i enden av denne alle alléen. "Solens Pyramide" (sees midt på bildet) er den 3. største pyramide i verden, etter Cholula-pyramiden (også i Mexico) og Cheops-pyramiden i Egypt. Med unntak av "Solens Pyramide" er det  ingen innvendige hulrom i disse pyramidene – de tjente bare som fundamenter for de templene som sto på toppen, og som nå er borte. Plasseringen av byggverkene, og de spor en har funnet etter datidens infrastruktur, vitner om et folk med en høyt utviklet kultur med en kompleks sosial og økonomisk struktur. Da aztekerne kom var byen for lengst forlatt, og de ble da enige om at dette måtte være stedet der gudene møttes en gang i tiden for å skape solen og månen, og kalte det "Stedet der mennesker blir til guder". Aztekerne bosatte seg aldri i Tiotihuacan, de betraktet stedet som hellig og reiste dit bare for å ofre til gudene
 

Solens Pyramide

Dette viser litt av dimensjonene på "Solens Pyramide", den har en grunnflate på 220 x 225 m. som tilsvarer en flate på 49 500 m².  248 utvendige trinn fører  til toppen, 65 m. over bakken, og da det en gang sto et tempel på toppen var høyden ytterligere 10 m. I motsetning til de fleste øvrige pyramider har denne et innvendig hulrom som kan nås via en 100 m. lang tunnel. Dette rommet ble betraktet som et ekstra hellig offersted.
 

 

Gamle ruiner i sentrum av Mexico City

Her finnes restene av det som var sentrum i aztekernes univers, Templo Mayor.

Anleggsvirksomhet avdekket underlige funn i grunnen, utgravingsarbeidene startet og avslørte restene av en to-delt pyramide  med  hvert  sitt  tempel  på  toppen. Samt flere omkringliggende bygninger. Templene var blitt revet av spanierne da de invaderte landet, og brukt til å bygge deres egne kirker.
 

Den vakre katedralen i Mexico City
 

Lov og orden opprettholdes

Ridende ordensvakter i tradisjonelle "unifor-mer"  assisterer politiet med å holde orden i bybildet.
  

En usedvanlig vakker kirke i hovedstaden

Sølvbyen Taxco

Denne byen, som klamrer seg til fjellsiden, vokste i sin tid frem på grunn av de rike sølvforekomstene i fjellet her. En gang i tiden  var  sølvgruvene  her  blant de største i verden.    Nå er gruvene tomme, sølvet importeres,  men byen lever den dag i dag av produksjon og salg av sølv-varer.  Det finnes over 300 sølvbutikker i Taxco,  som selger smykker, pyntegjenstander og bruksting i enormt utvalg. De fleste butikker utsteder sertifikater som garanterer for varenes kvalitet, men selv her skal en være litt våken når en handler, det er alltids noen som forsøker seg -
 

Den gode gamle folkevognen lever i beste velgående - uhyre populær !
Mexico er det andre landet i verden som fortsatt produserer den "gamle" modellen av Wolkswagen, og bilen er svært populær her, spesielt i drosjenæringen. Forståelig nok når en ser de trange gatene som det tillates biltrafikk i - her må nok både ratt og gir brukes flittig for å komme rundt de krappe svingene
 

Acapulco – badebyen ved Stillehavet

Her ligger luksushotellene tett i tett langs den flotte sandstranden  –  dette er badebyen for mange kjente og rike  amerikanere, men også for den  "vanlige"  turist.  Kjendisene, gjerne pensjonerte filmskuespillere, artister og investorer har sine helårs bungalover oppe i åssiden, med flott utsikt til sine yachter og enorme lystbåter trygt for anker i "Bahia de Santa Lucia" rett utenfor hotellene.
 

Dristige stupere

Mange har sikkert hørt om de dristige unge gutter og jenter som har gjort det til en turistattraksjon å stupe fra klippene 30 meter over havflaten, like utenfor Acapulco. Utrolig dristig og imponerende.
 

Dette er bare en liten del av bildene fra Mexicoturen - hvis du har lyst til å se mange flere bilder fra denne turen, og fra mange andre turer vi har gjort, så kan du, i tillegg til det du finner direkte i menyen til venstre, også gå til det store BILDEGALLERIET vårt.