Madeira 1999
Levadavandring i Nonnenes Dal


En "Levada" er en vannrenne som er enten : 1. Murt og støpt utenpå fjellveggen, 2: Hugget inn i fjellveggen eller 3: Lagt i en trang tunnel i fjellet. Hensikten med disse vannrennene er å samle
opp vannet fra fjellsidene og føre dette ned til jordene i dalen. Disse levadaene - vannrennene -
er blitt et ettertraktet mål for turister, på sleipe steinkanter med stup ofte flere hundre meter ned, gjennom trange mørke tunneler byr de på en kriblende opplevelse. Det har vært flere alvorlige ulykker med mennesker som har falt utfor, og flere av de farligste levadaene er stengt for turister.

Selve vannrennen er ca. o,6 - max 1,0 meter bred, og den oppmurte kanten ca. 0,4 m. 
Disse bildene viser litt av stupet til venstre og den mørke tunnelen til høyre. Lykt er nødvendig !
Akkurat noe for oss to og fire andre helfrelste og halvgamle fjelltullinger, dette måtte vi prøve !

Bussturen på en smal fjellhylleveg inn til startpunktet vårt i Nonnenes Dal - Curral das Freiras - var i seg selv en nervepirrende opplevelse, i tillegg nøt sjåføren å fortelle oss at i forrige uke var det 3 engelskmenn som hadde falt ned fra den levadaen vi skulle gå - en oppløftende opplysning.
Nonnenes Dal som ligger bortgjemt inne i Madeiras fjellkjede har fått navnet sitt fordi det var hit nonnene flyktet i 1566 for å unnslippe sjørøverne som herjet i Funchal.

Hele denne levadaen er 14 km lang, og det var jo en stund da vi lurte på om det kanskje var noe i det at den gamle kallen vi møtte før vi startet bare ristet på hodet da han hørte hvor vi ville gå.
Vi fikk med oss en følgesvenn på turen, hunden så det visst som en viktig oppgave å passe på at vi kom helskinnet gjennom dette. Under fossen var det en trang tunnel.

Litt av "fjellhyllevegen".                                       Her var det et par hundre meter rett ned.

Det har gått bra hittil !

Selv om det var en del heftige partier på turen så gikk det bra hele veien, vi brukte ca. 6 timer
på denne levadaen. Og da vi var vel nede i dalen igjen smakte det ekstra godt med en flaske medbrakt madeiravin !

                     Hvis du vil se flere bilder fra Madeira og levadaene der - klikk her !