Sør-Afrika 2005


Det har lenge vært en drøm å reise til Sør-Afrika - “Landet du aldri vil glemme” som det heter
i brosjyren fra reisebyrået, SABRA TOURS Kulturreiser.
Nå, i 2005 bestemte vi oss - og her er en beskrivelse av turen:
NB: For hver dag er det tatt med bare noen illustrerende bilder -                
resten av bildenefor hver
dag kan du se ved å klikke på linkene !

Dag 1 : Fredag 18. februar 
Vi reiser med SK 513 fra Gardermoen kl. 17.15 sammen med 28 andre, til sammen en gruppe
på 30 personer + vår eminente reiseleder fra SABRA TOURS, Leif Eriksen. Ankommer
London kl. 18.30 - og reiser videre med South African Airlines SA229 kl. 21.30 til
JOHANNESBURG i Sør-Afrika

Er det snart tid for ombordstigning ? Fremme  i Johannesburg - 12 timer fra London
Vil du se resten av bildene fra denne dagen, klikk HER - Dag 1

Dag 2 : Lørdag 19. februar
Vi ankommer Johannesburg om morgenen kl. 09.25, etter en lang natt på flyet.
Vi blir møtt på flyplassen av representanter for vårt byrå i Sør-Afrika, og vår guide Tom Solberg som skal være med oss på hele rundreisen. Ganske raskt viser det seg at Tom er en fantastisk guide, han er egentlig flyger uten jobb for tiden,  har bodd i Sør-Afrika i 17 år, og er en uuttømmelig kilde av viten og kunnskap om Sør-Afrikas historie.
Etter å ha vekslet penger , setter vi oss i vår komfortable buss og starter med sightseeing i SOWETO, en bydel vi alle kjenner fra media, og som med 5 mill. innbyggere er den største drabantbyen til Johannesburg. Her blir vi vist rundt av en lokal guide som bor i Soweto. Vi gjør mange stopp, bl. a. ser vi det nye HECTOR PETERSON museum, bygget til minne om den grusomme massakren i 1976, der mange skolebarn ble regelrett myrdet av det lokale politiet. 
Museet har fått navnet til den gutten som ble drept først, Hector Peterson.
Videre besøker vi huset der NELSON MANDELA  bodde både før og etter at han ble fengslet. I samme gata i Soweto er også huset til en annen Nobelpris-vinner - DESMOND TUTU, denne gata er derfor den eneste i verden der det har bodd to Nobelprisvinnere.
Vi spiser en hyggelig lunsj i WANDIES TAVERNA, og fotsetter  videre til MULDERSDRIFT og vårt hotell, Misty Hills Country Hotel, der vi slapper av etter en lang reise, før vi spiser en utsøkt middag på restauranten CARNIVORE. Her får vi servert mange typer grillet kjøtt, sebra, sjiraff, antilope, krokodille, lam og kylling.

Slik bor 1,5 mill. mennesker i Johannesburg Nelson Mandelas hus i Soweto
Minnetavle i Hector Peterson Museum Og her bodde vi ! Midt i bushen.
Vil du se resten av bildene fra denne dagen, klikk HER - Dag 2

Dag 3 : Søndag 20. februar ;

Etter frokost begir vi oss til PRETORIA, en av Sør-Afrikas 4 hovedsteder, dette er den administrative. Vi besøker VOORTREKKERMONUMENTET, og får boernes historie i Sør-Afrika. Vi fortsetter og ser sentrum av byen, før vi gjør et stopp ved UNIONSBYGNINGEN der parlamentet sitter, og som er kjent også fra da Nelson Mandela ble innsatt som president i 1994. Vi fortsetter mot DULLSTROOM, og til vårt hotell Dunkeld Country Estate, der vi kan slappe av i deilige omgivelser før middag

I museet fikk vi hele boernes historie Glade ungdomer danset og sang for oss
Vil du se resten av bildene fra denne dagen, klikk HER - Dag 3

Dag 4 : Mandag 21. februar
Etter frokost kjører vi mot LYDENBURG og videre gjennom DRAKENSBERGFJELLENE via den vakre Panoramaruten. Vi gjør flere stopp og nyter den flotte utsikten og flere naturfenomen, utrolige jettegryter og canyons. Vi kommer tidlig frem til vårt hotell i HAZYVIEW, men vi skal ut om kvelden og oppleve SHANGANA-STAMMEN,s liv.Vi blir tatt imot av høvdingen og hans familie i deres landsby og får se hvordan han lever i dag sammen med sine tre koner, mange barn og utallige barnebarn og slektninger. De samler oss ved bålet på gårdsplassen, og under en fantastisk stjernehimmel får vi et show der høvdingens etterkommere i sang og dans forteller oss om Shanganafolkets historie. Vi får også servert  et smakfullt middagsmåltid, server i leirkrukker på tradisjonelt vis, kjempegodt, velsmakende og sjarmerende. Tilbake på hotellet, Protea Hotel Hazyview, kan vi nyte den tidlige-høst-natten (høst i Sør-Afrika på denne tiden !) på terassen før vi går til ro

Vi fikk se noen fantastiske jettegryter Alle mennesker smilte og vinket
Vi ble invitert til middag hos en Shangana-høvding   -   og de tre konene hans, og masse barn
Vil du se resten av bildene fra denne dagen, klikk HER - Dag 4

Dag 5 : Tirsdag 22. februar
I dag skal vi på safari, vi er derfor tidlig oppe, før det er lyst, og med medbrakte matbokser begir vi oss mot KRÜGERPARKEN, den største nasjonalparken i Sør-Afrika. Vi sitter i åpne jeeper og speider etter dyr og fugler, og vi får se de fleste av dem ! Det mest spennende er hvor mange av “de 5 store” - elefant, løve, leopard, nesehorn og bøffel vi får se, og det ender opp med at det er bare leoparden vi ikke treffer på - etter sigende så er visst denne også svært sjelden å oppdage. Vi spiser vår frokost på en camp i parken, fortsetter hele dagen, inntar picniclunsj på en annen camp, og er ganske fulle av inntrykk når vi i kveldingen er tilbake på hotellet, Protea Hotel Hazyview

Vi fikk se 4 av de "Big Five" - elefant, neshorn, sjiraff og flodhest - men ikke løven.
Vil du se resten av bildene fra denne dagen, klikk HER - Dag 5

Dag 6 : Onsdag 23. februar
Etter frokost kjører vi i dag mot grensen til SWAZILAND, og krysser grensen ved JEPPE,s REEF. Svaziland blir ofte kalt Afrikas Sveits på grunn av sin vakre og til dels ville natur, noe vi får oppleve hele denne dagen. Vi arrangerer dagens lunsj som en picnic i veikanten, og stopper senere på dagen hos en lokal familie, og får se hvordan de bor, enkelt men gjestfritt.
Denne familien er “adoptert” av Sabra Tours, og vi har med klær, skolesaker og leker til barna. Hele skoleklassen møter opp når vi kommer, og alle barna får penner, tegnesaker og T-skjorter som vi har med. De opptrer med kjempeflott sang for oss, og vi kvitterer med å synge “Alle fugler små de er -” til vill jubel fra de små mørkhudede nydelige ungene.
Vel fremme på hotellet, Lugogo Sun, i EZULWINI DALEN, får vi en velsmakende middag.

Ved grenseposten til Swaziland Vi besøkte vår adoptivfamilie
Dette er kjøkkenet til "vår" familie Hele skoleklassen stilte opp og sang for oss
Vil du se resten av bildene fra denne dagen, klikk HER - Dag 6

Dag 7 : Torsdag 24. februar
Etter frokost kjører vi mot grensen igjen, og er snart tilbake i Sør-Afrika, og da i ZULULAND. Vi er tidlig på dagen fremme ved BONAMANZI GAME PARK, en av de største parkene for dyr og fugler i Zululand, og her skal vi igjen på safari i HLUHLUWE GAME RESERVE som er kjent for sin store bestand av nesehorn. Og disse får vi jammen se mange av fra jeepen vi sitter i. Og masse andre dyr og fugler. Middag har vi sammen om kvelden på Game Lodgens hyggelige restaurant, som har kun tak slik at vi kan høre alle lydene fra fugler, dur og insekter. Kvelden avsluttes ved samling rundt leirbålet. Overnattingen er på Bonamanzi Game Park Lodge.

Over grensen til Zululand Den høyeste av "De fem store"
Vi overnattet i Hluhluwe Game Reserve Lodge Samling rundt leirbålet om kvelden
Vil du se resten av bildene fra denne dagen, klikk HER - Dag 7

Dag 8 : Fredag 25. februar
Vi har en rolig frokost i lodgen før vi igjen setter oss i bussen. Det er ikke så langt til neste stopp som er et marked der den lokale befolkningen selger kunsthåndverk av alle slag til hyggelige priser. Her kan man lett gjøre turens beste innkjøp. Så kjører vi videre mot DRAKENSBERGFJELLENE  igjen, og gjennom vakre landskap kommer vi om ettermiddagen frem til det hotellet der vi skal bo i to netter, Champagne Castle Hotell. Om-givelsene kan ikke beskrives - de må oppleves

Nesten all skog i Sør-Afrika er plantet Ikke alltid så nøye med sikkerheten - eller ?
Vil du se resten av bildene fra denne dagen, klikk HER - Dag 8

Dag 9 : Lørdag 26. februar
Denne dagen hviler vi ut, men hotellet har mange aktiviteter, korte eller lengre turer med eller uten fører, egen golfbane og tennisbane, svømmebasseng i omgivelser der en kan slappe av og bare nyte stillheten og den fantastiske utsikten. Eller en kan bli med på helikoptertur til noen av de høyeste toppene. Noen av oss valgte imidlertid å ta beina fatt og tok en 4-timers tur opp på et par fjelltopper, denne bragden kvalifiserte til diplom for de som fullførte.
Vi bor fortsatt på Campagne Castle Hotell

Fjelltur med litt tåke over det vakre landskapet Mange små overraskelser underveis
Vil du se resten av bildene fra denne dagen, klikk HER - Dag 9

Dag 10 : Søndag 27. februar
Vi forlater dette deilige stedet og kjører en annen vei tilbake til Johannesburg. Om ettermiddagen flyr vi fra Johannesburg med SA 419 til PORT ELISABETH, sør ved kysten av Sør-Afrika. Nå begynner en helt annen del av turen, mens vi hittil har vært mest i “bushen” og i fjella så vil vår reise nå fortsette langs kysten, den strekningen som kalles “GARDEN ROUTE”.

Vi "besteg" fjellet i bakgrunnen der vi bodde Alle som klarte toppen fikk diplom !
Vil du se resten av bildene fra denne dagen, klikk HER - Dag 10

Dag 11 : Mandag 28. februar
Vårt hotell i ST. FRANCIC BAY, Samaki Beach Lodge, består av flere små enheter, hver med 5-6 rom, der vi blir innkvartert. Vi er i gåavstand både til sentrum og til en lang kritthvit strand, så nå smaker det virkelig godt med et ramsalt havsbad. Temperaturen i vannet er ca. 23-24 grader og i luften 28. Denne dagen nyter vi ved det indiske hav, strendene er kritthvite og endeløse, og byen vi bor i veldig sjarmerende, og også her er det nok av aktiviteter, golfbaner etc. De fleste brukte tiden ved havet, og flere fikk erfare at solen er uberegnelig sterk her -
Om kvelden felles grillaften på Samaki Beach Lodge

Et fantastisk sted ved det indiske hav Kritthvite strender så langt du kan se
Vil du se resten av bildene fra denne dagen, klikk HER - Dag 11

Dag 12 : Tirsdag 1. mars
Vi fortsetter sørover langs Garden Route, og kommer via PLETTENBURG til den vakre byen KNYSNA som ligger ved en vakker lagune ut mot havet. På ettermiddagen tar vi en båttur med M/S JOHN BENN på lagunen, og på et sted langs ruten går vi i land for å se på noen litt spesielle fugler og en helt spesiell “mini-antilope”, som bare finnes her. Knysna er kjent for sin østersoppdrett, og om bord i båten får vi kjøpe og smake på østersene.
Ved hotellet vårt, Knysna Hollow Country Estate er det hele tre svømmebasseng.

På denne ruten finnes verdens høyeste bruer Og verdens høyeste strikkhopp !
Båttur på lagunen som har bare ett innløp Og her bodde vi !
Vil du se resten av bildene fra denne dagen, klikk HER - Dag 12

Dag 13 : Onsdag 2. mars
Denne dagen tilbringer vi inne i landet, i ørkenen LITTLE CAROO, som i tillegg til sin natur er kjent for å ha et godt klima for oppdrett av struts. Her ligger også de enorme dryppsteinsgrottene CANGO CAVES, der vi i en  kilometer innover kan fascineres av utrolige stalagtitter (søyler fra taket og ned) og stalagmitter (søyler fra bunnen og oppover).
Vi besøker en strutsefarm der vi får se og oppleve velvoksne struts på et par hundre kilo, på nært hold. Den som vil får også prøve hvordan det er å ri på en struts.
Her spiser vi også lunsj, og hovedretten er selvsagt strutsefilet, meget velsmakende.
Vi overnatter på The Barons Palace i OUTSHORN i Little Karoo-dalen

Fantastiske former i de berømte grottene Værsågod Herr Struts, her får du litt gotteri
Vil du se resten av bildene fra denne dagen, klikk HER - Dag 13

Dag 14 : Torsdag 3. mars
Vi kjører igjen ut mot kysten, gjennom byen GEORGE, før vi kommer til en hyggelig by, MOSSEL BAY. Her stopper vi for se det berømte POST OFFICE TREE, og THE BARTHOLOMEW MUSEUM. Her finnes en kopi av skipet som Bartholomew Dias seilte med da han kom til Sør-Afrika. Vi fortsetter gjennom byene HEIDELBERG og SWELLENDAM til CAPE TOWN, der vi ankommer på ettermiddagen. Etter å ha installert oss på hotellet, City Lodge V & A , tar vi en tur til WATERFRONT, dette enorme kompleks av forretninger, kjøpesentre og restauranter. Her er det ikke noe problem å finne et hyggelig sted for å spise middag litt senere på kvelden

Bartholomew-museet med båten hans Cape Town - Table Mountain bak hotellet vårt
Vil du se resten av bildene fra denne dagen, klikk HER - Dag 14

Dag 15 : Fredag 4. mars
Dagen starter med et besøk i JEWEL AFRICA, der en får muligheter til å se og kjøpe gull og edelstener. For de fleste ble det vel ikke så svære innkjøp, for selv om utvalget er stort og prisene relativt hyggelige, så er det for de fleste mye penger.  Men absolutt verd et besøk..
Senere på dagen tar vi båten ut til ROBBEN ISLAND, der Nelson Mandela satt fengslet i 19 av 27 år. Dette fengselsområdet er i dag et museum, og gir et uforglemmelig inntrykk av det nådeløse apartheid-regimet som kneblet mennesker gjennom fysisk og psykisk tortur.
Dagen avsluttes med middag på AFRICA CAFE, der vi gjennom 18-19 retter får smake på spesialiteter fra hele Afrika.

20 minutters båttur ut til Robben Island

På denne cella satt Nelson Mandela i 19 år
En tidligere fange ga oss en rystende skildring
av forholdene der gjennom 30 år.
Endelig fri ! For flere etter 30 års fangenskap
med fysisk og psykisk terror
Vil du se resten av bildene fra denne dagen, klikk HER - Dag 15

Dag 16 : Lørdag 5. mars
I dag er det heldags utflukt til PENINSULA HALVØYEN, og kjører langs Atlanterhavet. Første stopp er i fiskerlandsbyen HOUT BAY, herfra kan en ta en liten båttur ut til SEAL ISLAND, der ute finnes det tusenvis av seler som har slått seg til der. Vi fortsetter mot KAP DET GODE HÅP, dette er Afrikas sydvestligste punkt, helt i havkanten, et sted som er blitt skjebnesvangert for mange skip i forsøk på å runde sørspissen av Afrika.

Gondolbanen til toppen av Table Mountain Ved Good Hope så  vi noen artige skapninger
                                            Lengre sør kan du ikke komme i Sør-Afrika -       
Og her er hele gjengen samlet. Vi feiret og skålte i champagne ved en av "Kap-ene" i verden
Og hvis du ikke tror på skålingen så kan du bare klikke HER - Dag 16 og se beviset !

Dag 17 : Søndag 6. mars
Siste dag i Sør-Afrika tilbringer vi i vindistriktet. Vi forlater hotellet etter frokost og har all bagasje med oss for på slutten av dagen å dra rett til flyplassen. Vi besøker byen PAARL, kjent som perlen i Cape, og tar en titt på Språkmonumentet som ligger der. Deretter drar vi til den vakre vingården BOSCHENDAL, hvor vi har en hyggelig piknik/lunsj i hagen. Det er svært mange vakre bygninger på denne gården. Vi får være med på en vinsmaking, der vi får teste flere gode viner, både røde og hvite. Neste vingård vi besøker er SPIER, her finnes også en utmerket vinbutikk som fører flere vinmerker fra hele Syd-Afrika. Spier er også kjent for oppdrett av geparder, og vi får anledning til se på de vakre dyrene.
Nå er vårt besøk i Sør-Afrika desverre slutt, herfra er det rett til flyplassen, vi reiser med SA 220 klokken 20.40 og er i London neste morgen kl. 06.35. Og videre til Norge med SK 512 for ankomst Gardermoen kl. 13.35.
Sør-Afrika er virkelig landet vi aldri vil glemme

Vi fikk være med på vinsmaking Og hyggelig lunsj ute, selv om det var litt grått.
Vil du se resten av bildene fra denne dagen, klikk HER - Dag 17

         Og da gjenstår bare å si takk for følget, og velkommen etter til Sør-Afrika !