Litt av hvert

Turer

Mer om Costa Blanca


Costa Blanca - Den Hvite Kysten            
I de siste åra har vi , som så mange andre skandinaver og nordmenn, kortet av vinteren med noen uker om høsten og om etterhulsvinteren her i Albir i Spania - et sted vi etterhvert er blitt veldig glad i. Dette har vi lyst til å fortelle litt mer om :  
Dette området på middelhavskysten i Spania, i provinsen Alicante, strekker seg fra Pilar de la Horadada i sør, og nordover til Denia, en kyststrekning på ca. 200 km. Denne hvite kyststrekningen har blitt et av Europas mest attraktive turistmål, og er spesielt populært blant tyske, engelske og skandinaviske turister – med norske i flertall. Det antas at i de tre største turiststedene Benidorm, Albir og Altea bor ca. 40 000 nordmenn. Albir er en relativt liten, men svært trivelig by, midt mellom Benidorm og Altea. Her er det norske overalt, mange fastboende, men også mange på «langtidsleie» - fra noen uker til flere måneder høst og vår. Albir er egentlig strandområdet i kommunen L’Alfaz del Pi, som igjen tilhører  provinsen Alicante i regionen Comunitat Valenciana. Det administrative senteret i kommunen ligger i den gamle byen Alfaz, mens strandområdet Albir er blitt til det attraktive turiststedet det er nå, i løpet av de siste 50 åra. Her er noen oversiktsbilder fra "vår" del av Den Hvite Kysten :
(NB: Klikk på det første bildet - og så next-)

 

 

Her bor vi trygt og trivelig
Albir Palace er et appartement med 24 leiligheter som  eies av en fiskebåtreder i Tromsø. Et særdeleshyggelig lavbygg i bare to etasjer. De fleste som bor her er langtidsleiere, fra noen uker til flere månederhøst og vår. Alle som bor her er norske, og her treffer en igjen de samme menneskene år etter år. Dettefører til at det oppstår et svært hyggelig miljø, nesten som en stor familie. Det arrangeres fester og grillkvelder på terassen, og en gang i uken er det stor konkurranse på de to bocchiabanene. En gang i måneden kommer sjefen sjøl, Jack, ned fra Tromsø og lager fest for alle beboerne, med barbeque på terassen, og der han selv underholder og spiller. Utrolig morsomt ! Vaktmester og daglig leder for hotellet er også nordmann, og det gjør at vi som bor der, for det meste pensjonister og folk litt opp iåra, føler en viss trygghet.

 

Her får du alt du trenger
Albir er som tidligere nevnt et relativt lite sted, uten det sterkt kommersiale preget som en kan møte i andre og større turiststeder. Her er det bare en hovedgate, der de fleste forretninger, butikker og restauranger ligger. Men her finner en alt en trenger, flere kolonialforretninger (mercados), flere norske legesentre, norske optikere, helseforetak og eiendomsmeglere. Her får en kjøpt dagsferske aviser, både Aftenposten, Dagbladet og VG trykkes her nede. Flere av de spanske mercados fører mange norske og nordiske varer. Og et rikholdig utvalg av både vin og sterkere saker! Men hittil har vi ikke sett noen som raver rundt i gatene og skråler og gjør ugagn, slik vi kan oppleve det her på det hjemlige berget.

 

Litt historie og en legende
På veien ut til Fyret kan en se spor i terrenget etter tidligere industrielle aktiviteter. En av de viktigste her var gruvedrift for utvinning av Oker. Oker, en leire rik på jernoksyder, var i sin tid det fargepigmentet som ble brukt ved fremstilling av rød og gul maling. Nå er dette stoffet erstattet av nyere og mer moderne kjemiske produkter. Men i skråningene her ned mot havet ser en tydelig restene etter disse aktivitetene.  Den legenden det er snakk om kan du lese om på det oppsatte skiltet ! 

/p>

 

Benidorm og Altea
Som tidligere nevnt så ligger Albir omtrent havveis mellom Benidorm og Altea. I motsetning til Albir, et roligere og mindre kommersielt sted, passende for familiefolk og for mennesker som er ferdig med den mest hektiske ungdomstida, så er Benidorm rene Manhattan, med sin urskog av skyskrapere, sterkt kommersialiserte miljø og jetset-liv. Denne turistmagneten trekker nok til seg de litt yngre menneskene, for her er det liv og røre 24 timer i døgnet. Den flotte badestranda i Benidorm er også svært attraktiv, og det tar bare ti minutter med buss hit fra Albir. Albir har en av Europas flotteste rullesteinstrender, men mangler den fine hvite sandstranda.  Etter en god halvtimes spasertur nordover langs den flotte, delvis marmorbelagte strandpromenaden, kommer du til Altea, en gammel vakker by med brosteinsbelagte gater, behagelig og rolig miljø – den rake motsetning til skyskraperbyen Benidorm. Altea er kjent for sine førsteklasses restauranter, gallerier og kunstnerkvarter

 

Mange turmuligheter i Albir
Her er det mange muligheter til aktiviteter, som kan passe for de fleste, enten en vil gå på fjelltur eller bare luske bedagelig langs strandpromenaden. I den nærmeste omegn finnes både fornøyelsepark, delfinarium og dyrepark, og en kan enten ta bussen eller leie bil for å komme seg ut til steder som besøkes mye av turister. Det finnes flere lokale bussturarrangører, for både halvdags- heldags- og flerdagsturer. Et eksempel på en meget populær heldagstur er et besøk i det gamle fortet Guadalest – ca. 15 km. innover i landet.